Så spelar du padel

Padel är en racketsport som spelas i antingen dubbel eller singel. Padel kan spelas både inomhus och utomhus. De spelande är även begränsade till padelbanan med dimensionerna 10 meter långa kortsidor och 20 meter långa långsidor. Padelbanan har även väggar av glas och metallstaket som omsluter hela banan. Padelbana delas även upp av ett tennisnät samt markeringar i marken som definierar serverutorna. Väggarna runt padelbanan innebär även att bollen får studsa i dessa vilket bidrar till snabba förändringar i spelet.

Padelbanans dimensioner.

Poängräkning padel

Poängräkningen i padel sker på precis samma sätt som i tennis. Det vill säga att man spelar bäst av 3 eller 5 set, där det i varje set gäller att vinna 6 game. Ett games poängräkning går därför till på följande vis: 0, 15, 30, 40, game. Vid en ställning om 40-40 så måste man vinna med två poäng för att gamet ska avgöras.

För att vinna ett set gäller det att första komma till 6 vunna game. Vid en ställning om 5-5, i sets, så spelar man däremot till 7 vunna game. Vid en ställning om 6-6 så spelar man ett avgörande game, också kallat tiebreak. Ett tiebreak spelas först till 7 vunna poäng, där man också måste vinna med minst två poäng.

Padelserve

Serven skiljer sig emellertid från tennisen. En serve i padel slås alltid underhands och själva bollträffen ska ske i eller under midjehöjd. I padel ska man även studsa bollen i marken vid serve, istället för som i tennis där bollen kastas upp i luften. Studsen ska ske bakom egen servruta samt mellan mittlinjen och sidoväggen. Samma gäller för fötter och kropp som även de ska vara på samma sida, dvs servesidan. Minst en fot ska vara i marken. Det är inte heller tillåtet att gå, springa eller hoppa vid serve. Mindre fotrörelser som inte påverkar serveställningen är dock accepterat.

Serven ska gå diagonalt och studsa i motståndarens motsatta serveruta. Serven är giltig om den studsar upp i motståndarens glasvägg men om den däremot studsar i motståndarens galler så är den felaktig. Vid start av ett nytt set så väljer man vem som börjar serva och ifall man vill byta servemottagarsida.

Antalet servar är precis som i tennis, dvs en förstaserve och en andraserve. Vilket innebär att om man missar sin första serve har man en chans till. Missar man däremot sin andraserve blir det dubbelfel och poängen går till motståndaren. Om bollen nuddar nät vid serve innan den går över ska även den slås om.mottagarsida.

Padelväggarna

Väggarna är alltid en del av spelet även om det finns ett antal regler för hur de får användas. När man är den som tar emot en boll så kan man låta den studsa upp i glasväggen efter att den har studsat på marken, bollen är då fortfarande levande. Det även tillåtet slå bollen via sin egen vägg för att därefter gå över till motståndarens sida.

Bollen är även levande om den först studsar i marken och sen upp på gallret (något som inte gäller på serve). Om man däremot slår bollen i gallret på sin egen sida så förlorar man bollen. På sin egen sida är regeln att man endast får använda sig av glasväggen. Går en boll direkt i motståndarens galler/glas, dvs inte studsar i marken först, så räknas bollen som ute.

Hur vinner man poäng?

Poäng i padel vinner man om:

 • Bollen studsar i marken två gånger på motståndarens sida
 • Motståndaren slår bollen i nät.
 • Motståndaren slår ut bollen, dvs direkt ut ur buren eller direkt på en av dina väggar.
 • Motståndaren slår bollen i eget galler.
 • En motståndare träffas av bollen på något annat ställe än racket.
 • Motståndaren gör ett ”dubbelslag”.
 • Motståndaren rör nät eller nätstolpe.
 • Motståndaren slår bollen framför nät, om den inte varit över på din sida innan (t.ex kommer tillbaka från bakväggen).
 • Din boll studsar uppe på bur-ramen efter korrekt slag i marken. Obs, vid spel utanför banan får bollen studsa hur många gånger som helst på bur-ramen.
 • Motståndarens boll träffar något utomstående objekt. Exempelvis lampor eller takbjälkar.
 • Bollen träffar en liggande boll på motståndarens sida.
Scroll Up